• Prometna skola
  • Početna
  • Stručni posjet Centru za održavanje i kontrolu prometa JP Autoceste FBiH u Drivuši kod Zenice

Stručni posjet Centru za održavanje i kontrolu prometa JP Autoceste FBiH u Drivuši kod Zenice

Danas smo bili u stručnome posjetu Centru za održavanje i kontrolu prometa JP Autoceste FBiH u Drivuši kod Zenice.
U pratnji svojih nastavnika, pridružili su nam se učenici osnovnih škola Antuna Branka Šimića i Silvija Strahimira Kranjčevića iz Mostara.
Šef Odjela za upravljanje i nadzor prometa Zlatko Demirovski i njegovi suradnici osigurali su sve da se u dvosatnom boravku u Centru upoznamo s djelovanjem njegovih glavnih jedinica. U suvremeno opremljenoj operativnoj jedinici vrši se stalna kontrola sigurnosti i kvalitete prometa na kompletnoj dionici autoceste A1, a osobito u tunelima i na čvorištima. Osim pratećih objekata, kao što su garaže, autopraonica i benzinska crpka, u Centru se nalazi i vatrogasni dom s posebno obučenom postrojbom koja je uvijek spremna brzo intervenirati u slučajevima požara, incidenata i prometnih nezgoda na autocesti. Podijeljenima u dvije skupine, prometni inženjeri su nam predstavili najvažnije tehničke detalje infrastrukture na autocesti, a vatrogasci su, nakon pokazivanja opreme i pomagala, demonstrirali kratki slučaj intervencije.
Nakon radnoga dijela dana, posjetili smo Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici gdje smo slušali o povijesti i sadašnjosti njegove crkve i znamenitih ljudi te razgledali arheološku zbirku, knjižnicu, muzej i umjetničku galeriju. Fojnički gvardijan fra Mirko Majdandžić, kao pravi domaćin je sa svojim suradnicama za nas priredio zajednički ručak u samostanskoj gostionici.

Go back