Predstavljamo vam tri nova zanimanja u Srednjoj prometnoj školi Mostar

 

Svaka mlada osoba po završetku osnovne škole ima težak zadatak izbora zanimanja kojim će se baviti u životu. Ono čemu se teži u zadnje vrijeme su deficitarna zanimanja koja su potrebna tržištu rada. Rukovodstvo Srednje prometne škole  na osnovu istraživanja rada  došlo je do ideje za uvođenjem novih zanimanja u našoj školi. Srednja prometna škola do sada je nudila sedam zanimanja, od toga  pet  četverogodišnjih:

      -     tehničar cestovnog prometa

      -     tehničar PT prometa

      -     tehničar za logistiku i špediciju

      -     tehničar za željeznički promet

      -     zrakoplovni prometnik

te dva trogodišnja zanimanja:

  • vozač motornog vozila
  • automehaničar

Širokom izboru navedenih zanimanja koja upisujemo dugi niz godina, na osnovu istraživanja na terenu i potreba u poduzećima i ustanovama u našem okruženju, dodali smo tri nova zanimanja od školske 2016./17.:

  • Tehničar za sigurnost u cestovnom prometu ( četverogodišnje zanimanje)
  • Rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima (trogodišnje zanimanje)
  • Dizaličar (trogodišnje zanimanje)

 

Tehničar za sigurnost u cestovnom prometu


U ovom zanimanju aktivnosti su usmjerene na odvijanje prometa prema propisanim pravilima. Cilj je sprječavanje prometnih prekršaja i posljedica. Tehničar procjenjuje štete na motornim vozilima za osiguravajuća društva i agencije. Provodi unutarnju kontrolu cestovnoga prometa u državnim inspekcijama, organizira proces obuke kandidata za vozače i kontrolu u autoškolama, kao i umjeravanje tahografa pri tehničkim pregledima vozila. Sudjeluje u projektiranju, postavljanju i održavanju prometne signalizacije. Školovanje traje četiri godine.

Praktična nastava se realizira u suradnji s MUP-om i poslovnim partnerima kao što su: osiguravajuća društva, tehnički pregledi vozila i poduzeća za ceste i proizvodnju prometne signalizacije. Nakon završenog obrazovanja za ovo zanimanje, učenik može nastaviti školovanje na srodnima tehničkim fakultetima.

Jedna od velikih prednosti ovog zanimanja je nastavak školovanja na odjelu Promet i Logistika na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru

 

     

 

Rukovatelj građevinskim i pretovarnim strojevima

Zanimanje osposobljava učenike za poslove premještaja raznovrsnih materijala i roba unutar industrijskih pogona, gradilišta ili skladišta. Rukovatelj ovim strojevima neizbježan je pri istovaru brodova, kamiona ili zrakoplova. Suvremeni razvoj tehnologije u ovoj oblasti zahtijeva stručno usavršene radnike koji upravljaju ovakvim strojevima. Školovanje traje tri godine. 

 

 

Dizaličar

Ovim zanimanjem stječu se znanja i sposobnosti za rukovanjem toranjskom, mosnom, portalnom ili radioničkom dizalicom i teretnim dizalima (liftovima). Dizaličar je odgovoran za ispravnost manipulacije teretom i cjelovitost izvršenih radova. Svakodnevno provjerava tehničku ispravnost stroja i otklanja eventualne kvarove. Školovanje traje tri godine. 

 

 

Praktična nastava za dva prethodna zanimanja

Naša škola je sklopila ugovor o suradnji s tvrtkom Tempo-Vranica d.d. Mostar, a u dogledno vrijeme planirano je sklapanje ugovora s tvrtkom Hering d.d. Široki Brijeg te nizom tvrtki s kojima od ranije imamo sklopljene ugovore koji zadovoljavaju sve potrebne uvjete za obavljanje prakse navedenih zanimanja.

Srednja prometna škola Mostar u ovom trenutku nudi 10 atraktivnih zanimanja.

Go back