Europski tjedan mobilnosti

„Srednja prometna škola“ Mostar se uključila u promociju i obilježavanje europske manifestacije „Europski tjedan mobilnosti“ te time daje svoj doprinos značaju održivog kretanja/mobilnosti i zaštiti okoliša i prirodne sredine. Povodom ove manifestacije Grad Mostar zajedno sa Biciklističkim klubom Mostar organizira tradicionalnu „Biciklijadu“ koja će se održati 20.rujna 2016 godine (utorak) u Mostaru, gdje će sudjelovati i učenici naše Škole.

Bivši član Europske komisije za okoliš Margot Wallström ustanovio je „Dan bez automobila” (Car Free Day) kao europsku inicijativu u 2000. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša. Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila u pojedinim dijelovima, ohrabrujući i potičući korištenje održivih modela kretanja naglašavajući važnost i podižući svijest u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.

... do Europskog tjedna mobilnosti

Svake godine, počevši od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) se organizira od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju / mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti pruža mogućnost i predstavlja platformu za lokalne vlasti, kao i dionike civilnog društva da:

  • promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama;
  • doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života;
  • uspostave partnerstvo sa lokalnim dionicima;
  • budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet sa ostalim europskim gradovima;
  • naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja;
  • pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

Europski tjedan mobilnosti manifestacija je u organizaciji Europske unije, Environment DG, s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

O važnosti i veličini ove manifestacije u europskim razmjerima najbolje svjedoči činjenica da je u obilježavanje ove manifestacije danas aktivno uključeno više od 2000 europskih gradova.  

PROMETNA SEKCIJA SREDNJE PROMETNE ŠKOLE MOSTAR

Go back