Literarno-recitatorska sekcija

VODITELJICA: prof. Danijela Sabljić

ČLANOVI:  Andrea Tomić, Emanuela Udženija, Andrea Vrančić, Luca Babić, Katarina Raguž, Marija Čvoro, Mario Lovrić, Mark-Antonio Karačić,Hrvoje Brečić, Ivana Komlen, Ana Mlikota, Anastasija Pavlović i Nikolina Penić

CILJ: Literarno-recitatorska sekcija omogućuje razvoj osobitih sklonosti i sposobnosti za književnost i književno stvaralaštvo. Cilj je povećati interes učenika za knjigu i razvijati ljubav prema književnoj umjetnosti. U procesu rada obrađuju se književni sadržaji primjereni interesima i sposobnostima učenika.

Recitatorska sekcija može u svom radu u velikoj mjeri ući u  tajne umjetnosti i omogućiti kreativno izražavanje i razvijanje mladih –njihove mašte,misli,osjećaja,volje, karaktera i mnogih pozitivnih osobina.

Zadatak sekcije jest razvijanje ljubavi prema knjizi te proširivanje i produbljivanje učeničkih znanja o književnom stvaralaštvu. Mladi recitatori i glumci pokazuju svoj talent i rezultate rada sekcije na školskim priredbama.

Zadaci:

-upoznavanje s govornim vrednotama

-Božićni program

-program u povodu Valentinova (čitanje i recitiranje najljepše ljubavne poezije te pisanje sastavaka i pjesama ljubavne tematike)

-natjecanje recitatora i izbor najboljeg rada u povodu Dana hrvatskoga jezika

-posjeti večerima poezije

-priprema i izvedba programa povodom praznika i blagdana u školi

-suradnja s HNK i susreti s glumcima

Kroz rad sekcije,učenici usvajaju znanja o pravilnom naglašavanju riječi i rečenica ,glasovnom prilagođavanju govornih situacija,tempu i ritmu izgovaranja riječi, gestama, mimici i facijalnoj ekspresiji,što je ujedno i cilj recitatorske sekcije.

U okviru rada sekcije,a osobito pripreme za natjecanja, iznimno važan korak je izbor recitacije, tj.poetskog teksta. Zajedno s učenicima biraju se odgovarajući stihovi,biseri naše i svjetske literature.